Wanneer is het juiste moment om de ogen te testen bij kinderen? Op jonge leeftijd gaan kinderen meestal naar het consultatiebureau of worden ze doorverwezen naar de orthoptist in het ziekenhuis. Vanaf 8-jarige leeftijd kan een kind bij ons terecht voor een oogmeting. Ook bij kinderen jonger dan 8 jaar kan de optometrist een screening doen om te beoordelen hoe het gezichtsvermogen is. Als dat nodig is, of bij twijfel, verwijzen we alsnog door naar de orthoptist in het ziekenhuis.
Kinderen kunnen verziend of bijziend zijn. Verziendheid betekent dat je op afstand objecten goed en scherp ziet, maar dat je je dichtbij extra moet inspannen. Bijziendheid houdt juist in dat je dichtbij geen problemen hebt, maar de objecten op afstand wazig ziet. De fout van het oog noemen we ook wel een refractieafwijking. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden een refractieafwijking te corrigeren. Dit kan met een plus-, min-, en/of een cilindersterkte. De sterkte zorgt ervoor dat de lichtstralen weerexact op het netvlies vallen, waardoor er weer een scherp beeld ontstaat.
Tegenwoordig zien we dat steeds meer kinderen bijziend worden. Dit houdt in dat ze een minsterkte nodig hebben om weer scherp te zien op afstand. Het oog is eigenlijk wat langwerpiger gegroeid waardoor de lichtstralen niet op het netvlies vallen. Omdat kinderen steeds vaker en langer op korte afstanden kijken, stellen de ogen zich als het ware steeds meer in op dichtbij, waardoor het zicht in de verte wazig wordt. Dat heeft ook te maken met de digitalisering van bijvoorbeeld het onderwijs, en het toegenomen gebruik van smartphones, tablets of computerschermen. Hierdoor spelen kinderen veel minder lang en vaak buiten dan vroeger. Uit onderzoek blijkt ook dat de kans op bijziendheid groter is als kinderen veel en lang lezen of naar digitale schermen kijken. Ook erfelijkheid speelt een rol. Zijn beide ouders of één van de ouders bijziend? Dan is de kans groot dat ook het kind bijziendheid ontwikkelt.
Is een correctie met een minsterkte dan voldoende? We corrigeren een minsterkte met een bril, contactlenzen, of nachtlenzen. Dit zijn speciale lenzen die je alleen ’s nachts draagt. Deze speciale brillenglazen en contactlenzen remmen de groei van het oog, waardoor de ogen minder snel achteruitgaan. Dan is de kans kleiner dat de minsterkte toeneemt en dus dat kinderen blijvend slechtziend worden op latere leeftijd.
Ook daglicht remt de groei van het oog. Buitenspelen is daarom heel belangrijk voor kinderen. De 20-20-2-regel dient als leefstijlregel om te voorkomen dat de ogen achteruitgaan. Na elke 20 minuten dichtbij kijken (lezen, gamen, smartphone, tablet, etc.), 20 seconden pauze en in de verte kijken, en 2 uur buiten zijn in het daglicht per dag. Twijfel je of je kind nog goed ziet? Let dan op deze signalen: veel knipperen, wrijven in de ogen, knijpen met de ogen, minder reactief op objecten in de verte, dichter bij de tv zitten, hoofdpijn, snel vermoeid. Een ander signaal is dat veel familieleden een bril dragen. Herken je dit? Kom dan langs voor een vrijblijvende oogmeting en advies.